Çorum Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. İsrail endişeli! ABD’nin atılımı sonrası itiraf: Suriye’de oyun dışı kalıyoruz!

İsrail endişeli! ABD’nin atılımı sonrası itiraf: Suriye’de oyun dışı kalıyoruz!

SoleKinG SoleKinG -
4 0

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu’da izlediği siyaset, İsrail’de rahatsızlığa neden oluyor. İsrail’in muhalif gazetelerinden Haaretz’de yer alan habere nazaran, Trump idaresinin İsrail ile birebir çizgide olma derdi gütmeden attığı adımlar Tel Aviv’de şaşkınlık ve telaşla karşılanırken, son olarak Suriye’de İsrail yerine Türkiye’nin büyük ortak olduğuna işaret eden adımlar atıldığına dikkat çekiliyor.

‘BÜYÜK ORTAK TÜRKİYE’

Haaretz’in haberinde Trump idaresinin İsrail’in çatışma halinde olduğu Husiler ve Hamas yetkilileriyle direkt yaptığı görüşmeler, İran’ın nükleer programının kısıtlanmasıyla ilgili İsrail’in “tamamen kapatma” talebini karşılayacak adımlar atılmaması ve Washington’daki şahin İsrailci isimlerin kademe kademe dışlandığı belirtiliyor.

  • Söz konusu adımların Trump idaresinin Ortadoğu siyasetinde İsrail ile iştirak ve uyumlanma arayışında olmadığının işaretleri olduğu belirtilirken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın birebir vakitte Suriye Özel Temsilcisi olarak atanmasının, ABD’nin Suriye özelinde İsrail değil Türkiye’yi büyük ortak olarak gördüğü öne sürülüyor.

ŞARA İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Trump’ın Suriye’ye yaptırımların kaldırılacağını açıklamasının akabinde iki ülke bağları sürat kazanırken, ABD Başkanı ve Şam lideri Ahmed Şara, Riyad’da buluşmuştu. Haaretz bunun ABD’nin Şam siyasetinin eksen değiştirdiğini gösterdiğini tabir etmişti. Barrack’ın Türkiye ve Suriye siyasetlerini tıpkı anda yürütecek olması, ABD’nin bütünsel bir bakış geliştirdiği yorumlarına yol açtı.

ŞAM VE TEL AVİV NORMALLEŞEBİLİR Mİ

ABD’nin dayanak kararı aldığı Şam idaresiyle olağanlaşma sürecini hızlandırma adımlarının bir kesimi olarak evvelki gün Şam’ı ziyaret eden Büyükelçi Barrack, burada yaptığı açıklamalarda İsrail-Suriye olağanlaşma sürecine de değindi. İki ülke ortasındaki sıkıntıların “diyalog yoluyla çözülebilecek sorunlar” olduğunu vurgulayan ABD Elçisi, bu bağlamda birinci adım olarak bir “çatışmasızlık anlaşmasına” varılabileceğini söyledi. Tel Aviv ve Şam heyetleri ortasında geçtiğimiz haftalarda bu tarafta direkt görüşmeler olduğuna dair haberler çıkarken, Suriye cephesinde İsrail’le olağanlaşma konusunda üç farklı cephe bulunduğu belirtiliyor.

ÜÇ CEPHE VAR

Bunlardan birincisi 2011’den bu yana iç savaş ve çatışmaların tahrip ettiği ülkenin nefes alması için İsrail ile yapılacak muahedeyi Suriye ismine bir çıkış olarak görenler. Bir kısım ise Şam’daki geçiş periyodu hükümetinin seçimle iş başına gelmediği için muahede yapmaya yetkili olmadığını düşünen ve mümkün bir olağanlaşma sürecinin seçimler sonrasına bırakılması gerektiğini düşünenler. Üçüncü küme ise İsrail ile olağanlaşmayı kökten reddedenlerden oluşuyor.

GOLAN BÜYÜK SORUN

İki ülkenin olağanlaşması ortasındaki en büyük pürüzlerden biri 1967’den bu yana İsrail işgali altında olan Golan Zirveleri. İsrail, Esad rejiminin düşmesinin akabinde ülke genelindeki tüm askeri altyapıyı bombalarken, Golan Tepeleri’ndeki işgalini de genişleterek çatışmasızlık bölgesini ele geçirmişti.

İsrail ayrıyeten ülkenin güneyindeki Dürzi topluluğu ve Şam idaresi ortasındaki uyuşmazlıkları mazeret ederek Suriye’ye müdahale tehdidinde bulunmuştu.

Kaynak: Haber7

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir